Weetjes over Vlinders

Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021 @ 20:43 , 648 keer bekeken

De atlasvlinder is de grootste vlinder ter wereld

Met een spanwijdte van zo’n 25 à 30 centimeter is de atlasvlinder zelfs een van de grootste der insecten. Hij komt voor in de wouden van Zuid- en Zuidoost-Azië. Nog zo’n reuzenvlinder is de koningin Alexandra’s vogelvlinder. Die heeft een spanwijdte van ongeveer 25 cm.

 

Sommige vlinders vermommen zich zodat ze niet worden opgegeten

Omdat vlinders zacht en weerloos zijn, gebruiken ze verschillende manieren om predatoren af te schrikken. Een van die manieren is mimicry, waarbij ze zich vermommen als iets anders. De hoornaarvlinder bijvoorbeeld, lijkt sterk op het gelijknamige, stekende beest en de reuzenuilvlinder heeft grote vlekken op zijn vleugels die op ogen lijken, zodat vijanden denken dat hij een groot gevaarlijk dier is, zoals een uil.

 

Nachtvlinders vormen de grootste groep vlinders

Maar liefst 160.000 soorten: zo groot is de groep nachtvlinders, ook wel motten genoemd. De dagvlinders daarentegen bestaan uit zo’n 18.500 soorten, verdeeld over zeven families.

 

Vlinders leven kort

De meeste volwassen vlinders hebben maar een korte levensfase. De atlasvlinder leeft bijvoorbeeld maar een week of twee. Citroenvlinders kunnen wel tot een jaar oud worden, al wordt een groot deel van die tijd in zomer- en winterslaap doorgebracht.

 

De kleinste vlinder is slechts 1,2 millimeter lang

Microvlinders bestaan al zo’n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z’n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld. Hij is bovendien een van de oudste nog levende soorten.

 

Mannetjes hebben fellere kleuren dan vrouwtjes

Van veel soorten dagvlinders zijn de mannetjes feller gekleurd dan de vrouwtjes. Een reden zou kunnen zijn dat mannetjes altijd rondvliegen op zoek naar vrouwtjes en daarom goed zichtbaar moeten zijn. Vrouwtjes bewegen niet zoveel en hebben soms dagen nodig om al hun eieren te leggen. Dan is het nuttig om donkerder te zijn, zodat ze moeilijk zichtbaar zijn voor predatoren.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: